Home   Nieuws   Producten   Aanbiedingen   Zoeken   Informatie   Contact 

Om tapijt te maken zijn drie materialen nodig; wol, zijde en katoen. Zijde en wol zijn benodigd voor de knopen. Voor schering en inslag worden deze ook nog wel eens gebruikt. Meestal wordt katoen hierbij gebruikt. De voorkeur voor lams- of schapenwol gaat uit naar langharig wol. De plaats van de wol die van het dier afkomt is wel van belang.

Bij schapen die in het berggebied hebben geleefd blijkt het wol van beste kwaliteit te zijn door de lage temperaturen. Gekamt wol van schapen in de winter die in het voorjaar wordt afgeschoren heet kurk en heeft een hele goede kwaliteit. Tabachi is een wol van slechte kwaliteit. Dit soort wol is gemaakt van de vacht van dode dieren. De wol is stijf, ruw en stug en als deze geverfd is levenloos. De wol wordt gereinigd om elk stukje vuil te verwijderen voordat het klaar is voor gebruik.

De kleur is mooier en levendiger nadat deze geverfd is als het vaak daarvoor gewassen is. Gespannen wol van nomadische Luri- en Koerdenstammen wordt het meeste gebruikt. Deze wol wordt ook gebruik in het westen van PerziŽ. Zijde wordt ook gebruikt bij sommige exemplaren met een wollen pool. Dit om het effect van de versiering groter te maken en wordt meestal gedaan in Nain en Qum.

Exemplaren met van een grote waarde hebben een zijden pool. Deze tapijten worden dan meestal op bestelling gemaakt. Kashan is een bekend centrum voor dit soort werk. Voor schering en inslag wordt voornamelijk katoen gebruikt. Toch is er een uitzondering voor enkele Turkse tapijten. In veel gebieden waar tapijt worden gemaakt, wordt katoen gespannen en verbouwd. Schering en inslag waren bijna altijd van wol bij antieke tapijten, soms was de pool van zijde. Voor versieringen werd ook wel zilveren of verguld draad gebruikt. Maar tegenwoordig worden de schering en inslag met katoen gemaakt. Het voordeel hiervan is dat katoen nooit rekt of krimpt. Het tapijt ligt steviger op de grond doordat katoen stijver is dan wol.

 « naar vorige pagina  naar boven
  Laatst Toegevoegd:  
  Naam: Kelim
Categorie: Kelim collectie
Prijs: €3.650,00
 » Lees Verder 
 
  Naam: Nain 6La met zijde
Categorie: Exclusieve tapijten
Prijs: €19.850,00
 » Lees Verder 
 
  Naam: Keshan
Categorie: Perzische Tapijten
Prijs: €3.450,00
 » Lees Verder 
 
  Naam: Kelim Tassen Leer
Categorie: Kelim Tassen
Prijs: €185,00
 » Lees Verder 
 
  Naam:
Categorie: Ziegler
Prijs: n.v.t.
 » Lees Verder 
 
 Home   Nieuws   Producten   Aanbiedingen   Zoeken   Informatie   Contact