Home   Nieuws   Producten   Aanbiedingen   Zoeken   Informatie   Contact 

Op deze pagina vind u veel informatie over de vele gereedschappen die gebruikt worden bij het maken van veel tapijten

    Weefgetouwen en Gereedschappen    
Een weefgetouw en wat elementair gereedschap is het enig nodige wat men heeft naast vaardigheid en geduld. Weefgetouwen kunnen we indelen in vier typen. Het horizontale weefgetouw, lijkt veel op de weefgetouwen die de nomaden gebruikten. Met die techniek maakten ze hun eerste tapijten.

Een horizontaal weefgetouw bestaat uit twee houten bomen waartussen scheringdraden in de lengte worden gespannen.

Deze draden worden strak gespannen tijdens het maken van een tapijt. Dit gebeurt doormiddel van twee sokken die aan het eind van elke boom worden gebonden.

Als een stam besloot te gaan verhuizen hoefden ze alleen de sokken uit de grond te halen, het tapijt dat af was op te rollen en de scheringdraden bij de twee bomen van het weefgetouw te draaien.

Alleen de nomadenstammen gebruikten de horizontale weefgetouwen. Het verticale weefgetouw, is bekend als een dorpsgetouw.

Dit komt omdat het in kleine gemeenschappen gebruikt werd. Het verticale weefgetouw bestaat uit twee parallel lopende bomen die opgehouden worden voor twee verticale steunen. Tussen de twee bomen worden de scheringdraden gespannen en begint het knopen altijd van onder af. Terwijl ze op een plank zitten, werken de vaklieden aan de sporten van een ladder die bevestigd wordt. Deze ladder wordt aan de verticale steunen van het getouw vastgemaakt.

Bij het vorderen van het werk wordt de plank opgeschoven van sport naar sport.
Dit gebeurt omdat de werker altijd op dezelfde hoogte is dan met de knopen. De tapijten die op dit soort weefgetouw zijn gemaakt, zijn nooit langer dan het getouw (2.70 M).

Langere tapijten maken is wel mogelijk, door afgemaakt werk rond de onderste boom te zetten en daarbij de tweede set inslagdraden boven te zetten aan de bovenste boom. Het resultaat hierbij is meestal niet wat minder. De twee delen van het tapijt zijn niet altijd hetzelfde.
Het Tabriz weefgetouw, is een andere uitvoering van het verticale getouw. Dit is uitgevonden door vaklieden van een zelfde plaats.
Het Tabriz weefgetouw, is een andere uitvoering van het verticale getouw. Dit is uitgevonden door vaklieden van een zelfde plaats. In grote tapijtknoopscentra's in Iran wordt deze methode nog vaak gebruikt. De inslagdraden lopen hierbij van de bovenste richting de onderste boom en weer terug naar de bovenste boom.

Bij de twee parallel lopende vlakken wordt op deze manier de inslag gevormd, een de achterkant en nog een aan de voorkant.
Het aan de voorkant geknoopte tapijt loopt onder de onderste boom door en loopt aan de achterkant omhoog. Het tapijt kan dan twee keer langer worden gemaakt dan het getouw zelf is.

Een ander getouwd type is een verdere ontwikkeling van het verticale getouw. Dit getouw gebeurt met rolbomen. Om de bovenste boom worden alle benodigde inslagdraden gerold en het afgeronde deel naar de onderste boom gerold.

De tapijten kunnen via dit getouw met elk gewenste lengte worden gemaakt.
Voor het maken van tapijt zijn er eenvoudige en weinig gereedschappen nodig. De tapijten kunnen via dit getouw met elk gewenste lengte worden gemaakt. Voor het maken van tapijt zijn er eenvoudige en weinig gereedschappen nodig. Deze gereedschappen zijn slechts een schaar, een mes en een klopper.

Om de draden van de knoop te snijden wordt uiteraard het mes bij gebruikt. Soms heeft het een haak aan het einde die gebruikt wordt bij het knopen. Het materiaal zelf is van metaal gemaakt. De klopper bezit een aantal metalen bladen waarbij de punten gespleten zijn. Dit vormt een set tanden. Om de draden van de schering tegen de knopen aan te drukken wordt dit gebruikt. Om de pool af te knippen worden grote scharen gebruikt.

   
 « naar vorige pagina  naar boven
  Laatst Toegevoegd:  
  Naam: Kelim
Categorie: Kelim collectie
Prijs: €3.650,00
 » Lees Verder 
 
  Naam: Nain 6La met zijde
Categorie: Exclusieve tapijten
Prijs: €19.850,00
 » Lees Verder 
 
  Naam: Keshan
Categorie: Perzische Tapijten
Prijs: €3.450,00
 » Lees Verder 
 
  Naam: Kelim Tassen Leer
Categorie: Kelim Tassen
Prijs: €185,00
 » Lees Verder 
 
  Naam:
Categorie: Ziegler
Prijs: n.v.t.
 » Lees Verder 
 
 Home   Nieuws   Producten   Aanbiedingen   Zoeken   Informatie   Contact