Home   Nieuws   Producten   Aanbiedingen   Zoeken   Informatie   Contact 

Tapijthandelaars hebben om bepaalde redenen nooit een goede reputatie gehad. Bij potentiële kopers die iets afweten van het product is het eenvoudiger om problemen te vermijden bij de aankoop.

De hieronder genoemde opmerkingen geven inzicht in het kopen en verkopen van tapijten.

    Het kopen van nieuwe tapijten    
Het organiseren van handel in nieuwe tapijten is nogal ingewikkeld. In landen met een vrije markt kopen kleine handelaars van weefsters, de exemplaren. Deze worden doorverkocht aan grote handelaars die deze wederom doorverkopen aan grote handelaars uit grote steden. De goederen worden opgeslagen in opslagplaatsen in Europa of de Verenigde Staten.

Inkopers en detailhandelaars kopen van warenhuizen de tapijten en bieden deze publiekelijk aan. Sommige detailhandelaars reizen zelf naar de landen van herkomst en kopen deze ter plaatse. De kosten zijn verschillend en hangen af van de ervaringen en kennis.

Een enkele kleine handelaar, winkelier of eigenaar reizen naar de landen van tapijtvervaardiging waar ze tegen lage prijzen artikelen kunnen vinden. Door de streng bewakende douane komt het nog wel eens voor dat ze door onbrekende ervaring van internationale handel in grote moeilijkheden komen. Er zijn vier manieren waar moet worden opgelet bij aanschaf van tapijten.

Ten eerste: In moderne tapijthandel zijn geen koopjes te halen. Ten tweede: Men moet zich laten verleiden tot kopen om te investeren.

Ten derde: De enige reden om een tapijt aan te schaffen is omdat de koper het mooi vindt.

En ten vierde: Koop op gemak, de koper moet er lang tegenaan kunnen kijken.

    Het warenhuis    
Er is veel keus in een warenhuis. Toch is de prijs in warenhuizen vaak erg hoog. De meeste warenhuizen hebben één of twee keer per jaar een uitverkoop waarbij soms wel driekwart van hun omzet wordt gemaakt. Vaak worden daarbij goederen in commissie genomen, op basis van verkopen of terugzenden, die goedkoper zijn. Dit kan een goede gelegenheid zijn om te kopen.

    De speciaalzaak voor tapijten    
De kwaliteit van een tapijtzaak blijkt vaak uit het feit of de firma al lang bestaat. Een goede reputatie is vaak de enige betrouwbare waarborg. Het kan voorkomen dat een firma die al langer bestaat destijds is overgenomen van een firma die toen is opgeheven, meestal eenmanszaken.

Het is handig bij het kopen bepaalde dingen overeen te komen. Een kunt afspreken of u het tapijt een paar dagen mag hebben om te kijken of dit bij uw interieur past. De verkoper moet hierbij bereid zijn het tapijt te laten verzekeren en af te laten leveren. U moet zich ook af vragen wat er gebeurt als u van de koop afziet.

Het spreekt voor zich dat handelaars zich ergen dat ze producten moeten terugnemen. Het komt veel voor dat de verkoper u een ander exemplaar aanbiedt. Het kan ook zijn dat de verkoper u vraagt het tapijt voor uzelf te verkopen. Dit laatste kunt u beter niet doen. Hier heeft u echter geen controle en kan het een hele tijd duren voordat het tapijt daadwerkelijk is verkocht. U kunt ook vragen of hij een bod op zijn tapijt wil aanvaarden.

U moet goed informeren naar de betalingsvoorwaarden. Wees dus voorzichtig met onduidelijke geprijsde tapijten.

    Boetieks en kleine handelaars    
Kleine zaken zijn erg populair bij sommigen. De eigenaar heeft niet veel kapitaal en is vaak zelf liefhebber van tapijten. Zijn keus is misschien niet zo groot, maar daarbij komt dat hij meestal ook andere artikel verkoopt.

Hij is meestal erg kundig en weet waar vaak het exemplaar is gemaakt. U kunt eventueel proberen bij hem een bod te doen, maar dit kan verdere gevolgen hebben, zoals terugbrengen van het exemplaar.

    Luxe winkels in grote steden    
Er zitten veel luxe winkels in grote steden. Hier vindt u zaken voor bont, haute couture, juwelen en tapijten. De gelegenheden zijn nogal duur maar hebben vaak veel moois te bieden.

    Opheffinsuitverkopen    
Opheffingsuitverkopen is een nieuwe manier van tapijten verkopen, die in Europa en de Verenigde Staten populair is geworden. Op een goed gelegen plaats word een pand gehuurd waar een tapijtenzaak zich vestigt. De winkel zal bekend worden en er word reclame gemaakt.

Een paar maanden later word er via een reclamecampagne bekendgemaakt dat de winkel gaat sluiten en dat alle artikel in de verkoop zullen staan. Dit trekt veel publiek die de mogelijkheid zien en een les zal zijn voor een concurrent die zijn tapijten voor te veel geld verkoopt. U denkt dat u hiermee voordelig uit bent. De handel verplaatst zich naar een andere plaats en daar herhaalt de geschiedenis zich. Tegen deze oneerlijke actie kunnen vanouds bekende winkeliers niet op. Sommige landen willen deze acties dan ook gaan verbieden.

    Pakhuizen    
Enkel jaren geleden is er een nieuwe verkoopmethode ontstaan. U krijgt een aanbod van een tussenverkoper die u meeneemt naar een pakhuis waar duizenden tapijten opgeslagen liggen. Hierdoor bent u altijd goedkoper uit dan bij een warenhuis of speciaalzaak.

Vaak krijgt u een mooi praatje over de aanschaf van het tapijt. Toch kan detailhandelaar in de tijd dat een tussenhandelaar één exemplaar verkoopt, zelf wel honderd hebben verkocht. Ter compensatie een hoge prijs die kan oplopen tot net iets onder de detailprijs ergens anders. Tussenhandelaars zijn altijd geïntereseerd in het verkopen van een product.

Er is nog een probleem bij het kopen in een pakhuis. De invoerrechten zijn namelijk nog niet betaald zodat het gemakkelijk is terug te zenden. U moet dus meteen alle rechten en belastingen betalen. Als u een tapijt hebt gekocht kan het niet meer worden teruggebracht. Het klopt dus niet als men zegt dat nieuwe tapijten een goede investering is. Sommige tapijten zijn zelfs in prijs gestegen. Het percentage van de premie ligt zo hoog dat u er geen voordeel uit kunt halen.

    Oude en antieke tapijten    
De waarde van een oud tapijt wordt vastgesteld door een aantal factoren. Deze factoren zijn: zeldzaamheid, conditie, artistieke kwaliteit, vakmanschap, kwaliteit van het materiaal, arbeidsloon en de kosten van het gebruikte materiaal. Daarnaast hangt de prijs ook af van wat de koper ervoor wil betalen.

    Conditie    
De conditie van het tapijt is het belangrijkste betreft de prijs van het tapijt. Oude en/of zeldzame tapijten zijn vaak erg duur maar in slechte staat. U moet zelf opletten op schade en slijtage en let op het volgende.

Volledigheid: Is het tapijt volledig? Het komt veel voor dat de randen van de tapijt zijn afgesneden of er is een nieuw koord aangezet. De versleten plaatsen zijn vaak de randjes en de franjes. Als o.a. de randen worden weggehaald ziet het er perfect uit maar daalt het echter flink in prijs.

Versnijden: Is het tapijt ingekort of afgesneden? Soms is een tapijt ingekort om in een ruimte te passen.

Gaten en reparaties: Gaten kunt u het beste ontdekken door een tapijt in het licht te houden. U kunt dus vragen aan de handelaar of het tapijt eerder al eens in gerepareerd. Een gerepareerd tapijt is namelijk minder waard dan een ongeschonden tapijt, maar de mate van de restauratie speelt hierbij ook een rol.

Vervangen van de pool: Zijn er nieuwe polen in het tapijt gezet? Er kunnen nieuwe polen in een tapijt worden gezet doordat in het bestaande stramien nieuwe polen te plaatsen. Klein verpoolde gedeeltes zijn aanvaardbaar maar als het te groot is verpoold of gerepareerd is het onverkoopbaar.

Verven: Vaak zijn de ketting- en de inslagdraden van een tapijt lichter van kleur dan de pool. Hierbij schijnt de onderkleur er lelijk doorheen. Het verven daarvan is een goedkopere manier. Tegenwoordig gebeurd dit met retoucheren, met een vilstift. In de handel is dit proces ook wel bekend als schilderen. Het bijkleuren haalt de waarde van het tapijt flink omlaag. Iemand die dit doet laat blijken dat hij weinig waardering voor het tapijt heeft. Vaak belanden deze tapijten in de uitverkoop, maar zien onervaren kopers niet wat ermee gebeurd is.

Lijmen: Een gat in een tapijt word vaak gerepareerd door een stukje linnen op de achterkant te lijmen. Lijm op rubberbasis uit een tapijt te verwijderen is onmogelijk. Ouderwetse lijm die is uithard kan wel worden verwijderd door behandeling van enzymen.

Tapijtrol: Als een tapijt waterschade heeft opgelopen, dan kan de ondergrond verotten. Aan het uiterlijk van het tapijt is dan weinig te zien. Handelaars knijpen en vouwen een tapijt om te kijken of er ook draden knappen, maar dit kan de tapijt fataal zijn door de ouderdom van de tapijt.

Vlekken: Er zijn vlekken die door specialisten kunnen worden verwijderd, maar kunnen wel verkleuren van grote gedeeltes. Tapijten met vlekken worden dan ook niet aangeraden tot kopen.

Gekreukte en misvormde tapijten: Tapijten die niet vlak tegen de grond liggen kunt u beter niet kopen. U kunt er voortdurend over struikelen, ze slijten op de rimpels en er komen gaten in.

    Andere factoren die de waarde verminderen    
Ouderdom is geen garantie voor waarde of kwaliteit. De ouderdom een stammen- en huisweeftapijten is belangrijker dan bij ateliertapijten. Als u onervaren bent met tapijten kunt u ouderdom het beste herkennen aan de kleur.

Met een goede kennis kunt u goede tapijten onderscheiden van anderen. Mode speelt daarnaast een belangrijke rol voor het vaststellen van de prijs.

    Gespecialiseerde handelaars    
Gespecialiseerde handelaars verkopen meestal oude en antieke tapijten. Vaak zit dit in de familie van de handelaars. Bij het aanschaffen van een oud tapijt moet u voldoende tijd nemen om o.a. de eigenaar te leren kennen en u niet onder druk te laten zetten. De handelaar kan ingaan op uw belangstelling en enthousiasme en zal u dan een goede aankoop gunnen.

Een handelaar die een van zijn knechtjes op u af stuurt, daar kunt u beter niks kopen. Het is belangrijk dezelfde principes te hebben als bij aankoop van een nieuw tapijt. Zoals eerder vermeld, kunt u vragen of u het tapijt eerst thuis mag hebben om te kijken hoe het past. En vraag of u het gekochte tapijt later terug kunt brengen.

    Binnenhuisarchitecten    
U kunt een binnenhuisarchitect laten uitmaken wat u mooi moet vinden. Belangrijk is dat u niet de eerste de beste huisarchitect moet nemen, maar iemand met reputatie. Er zijn veel kunstenaars die worden gerespecteerd door winkeliers en klanten.

Een binnenhuisarchitect gaat op zoek bij handelaars. Zodra hij een geschikt tapijt vind vraagt hij naar de prijs. Als de handelaar besluit niet mee te doen met het bedrog, dreigt de binnenhuisarchitect de klant mee te nemen naar een andere handelaar. Veel handelaars zijn niet gelukkig met deze manier van zaken doen.

    Betrouwbare veilingen of openbare verkopingen    
Met betrouwbare veilingen en openbare verkopingen wordt bedoeld bekende venduhuizen die verkopen volgens catalogus. De tapijten op de meeste veilingen worden aangekocht door handelaars met veel vakkennis en veel koopkracht. Hier gaat het meestal niet om koopjes. Handelaars houden meestal op met bieden als ze de prijs in hun catalogus hebben bereikt.

Als bij een veiling de hamer valt moet u het tapijt betalen en meenemen. Ontdek u achteraf een probleem dan heeft u een probleem. Om een tapijt via een veiling te kopen is het aangeraden om hierover kennis en oordeelkundigheid te hebben. Er zijn wel gulden regels, maar zelfs de meest ervaren handelaars houd zich wel eens hier niet aan. Belangrijk is om het exemplaar voor de verkoop zorvuldig te bekijken.

Als u het tapijt namelijk goed hebt bekeken kunt u erachter komen dat het tapijt in slechte staat is of dat het tapijt toch niet helemaal een goede keuze voor u is. Als u dit thuis ontdekt, bent u te laat. Stel voor uzelf een grens tot welk bedrag u wilt bieden. Als u de nieuwe eigenaar van een schilderij bent neem het dan meteen na de veiling mee en voorkom zo schade.

    De koopman aan de deur    
Een koopman aan de deur bestaat nog steeds. Hij komt niet letterlijk aan de deur, maar belt u met een of ander verhaaltje.

De koopman is vaak begonnen als werknemer bij een tapijtwinkel en mag van de eigenaar als extraatje goederen verkopen.

Hij zegt vaak in een slechte financiële positie te zitten en is dan ook erg enthousiast als u toezegt.

Hij vertelt de naam van de firma waar hij werkzaam is en dat u uw geld terug zou krijgen zodra hij weer bovenop is.

Als u door omstandigheden uw geld terug wilt hebben en besluit contact op te nemen met de firma blijkt dat de man er niet meer werkt.

    Verkopen    
Het verkopen is moeilijker dan het kopen. Dit is één van de redenen waarom het publiek de tapijthandel wantrouwt. Er kan vrijwel nooit achter de juiste prijs gekomen worden, mede doordat oneerlijke praktijken samen werken.

    Verkopen aan handelaars    
Als u een tapijt wilt verkopen kunt u dit het beste doen aan een handelaar.

Als u wil weten hoeveel uw oude tapijt opbrengt kunt u een andere handelaar raadplegen om het tapijt te taxeren.

Dit brengt wel de nodige kosten voor u in rekening.

U dient er dan voor te zorgen dat u na de taxatie een certificaat ontvangt met ouderdom, beschrijving en taxatie van het stuk.

Als u twijfelt kunt u het ook door een andere handelaar laten taxeren.

    Verkopen op een veiling    
Een veiling is de beste plaats waar u uw tapijt kunt verkopen. Maar er zit een addertje onder het gras. In theorie handelt de veilingmeester als tussenpersoon. In praktijk is de veilingmeester niet zoals hij lijkt en is hij uit op zijn eigen voordeel.

De meeste goederen worden gekocht door handelaren en dat weten de veilingmeesters maar al te goed. De inspanningen van de meeste veilingmeesters zijn er op gericht de handel van de goederen te voorzien.

Om het risico te vermijden dat ze niks verkopen, verkopen ze liever iets goedkoper. Daarom moet bij het bieden ook rekening worden gehouden met een zeer kleine reserve. Het bieden wordt beheerst door de regels van de vrij-markteconomie.

In Europa en de Verenigde Staten zijn de meeste kopers, handelaars. Ze kennen elkaar en spreken daarbij met elkaar af niet op te bieden bij bepaalde stukken. Door de ring of pool worden deze stukken ook goedkoop mogelijk verkocht. Het is ontwettig tegen elkaar op te bieden maar is onmogelijkheden tegen te gaan. De verliezer is hierbij de verkoper. Doordat hij van de verkoper als de koper minder commissie krijgt verliest de veilingmeester hiermee. Hierbij wint de handelaar. Het tapijt krijgt hij goedkoop en het gedeelte wat de verkoper moest krijgen wordt verdeeld onder de collega's verdeeld. Doordat de handelaars de prijzen laag maken is het voor de verkoper lastig een mooie prijs te krijgen voor hun goederen.

Er kan een commissie worden berekend ook al heeft u uw eigendom niet verkocht. Soms bedraagt deze zelfs de helft van de normale commissie. Er zou eigenlijk een bepaald bedrag moeten vrijkomen voor onverkochte goederen. U kunt beter niet ingaan op de inkoopcommissie.

De verzekering is het laatste addertje onder het gras. De belastingspremie zijn namelijk erg hoog. U wordt aangeraden uw eigendom zelf te verzekeren. Na het lezen van moeilijkheden vind dat de tapijtwinkel te gevaarlijk is, ga dan na dat de praktijk de snelste en best manieris om iets ervan te leren. U leert van fouten die u in het begin hebt gemaakt.

 « naar vorige pagina  naar boven
  Laatst Toegevoegd:  
  Naam: Kelim
Categorie: Kelim collectie
Prijs: €3.650,00
 » Lees Verder 
 
  Naam: Nain 6La met zijde
Categorie: Exclusieve tapijten
Prijs: €19.850,00
 » Lees Verder 
 
  Naam: Keshan
Categorie: Perzische Tapijten
Prijs: €3.450,00
 » Lees Verder 
 
  Naam: Kelim Tassen Leer
Categorie: Kelim Tassen
Prijs: €185,00
 » Lees Verder 
 
  Naam:
Categorie: Ziegler
Prijs: n.v.t.
 » Lees Verder 
 
 Home   Nieuws   Producten   Aanbiedingen   Zoeken   Informatie   Contact